Tolerancijos dienos simbolis – Tolerancijos žibintas!

Ačiū, darbo grupei „Lietuvos valstybinėms, tautinėms šventėms ir atmintinoms dienoms organizuoti ir pravesti“, visai vaikų – tėvų – darbuotojų bendruomenei už aktyvų dalyvavimą Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau Tarptautinė istorinio teisingumo komisija) inicijuotoje tarptautinės Tolerancijos dienos akcijoje. Šiais metais minime dvidešimt metų, kaip Lietuvoje pradėta minėti Tarptautinė Tolerancijos diena.


Šiais metais siūlomas Tolerancijos dienos simbolis – Tolerancijos žibintas! Minėjimui idėją pasiūlė Panevėžio “Šaltinių” progimnazijos Tolerancijos ugdymo centras.

Pilietinės iniciatyvos  „Tolerancijos žibintas“ tikslai:

  • išsiaiškinti, išanalizuoti žodžio Tolerancija prasmę ir reikšmę;
  • aptarti su vaikais – ar gyvename Tolerantiškoje visuomenėje, ar savo mieste / gyvenamojoje vietovėje matome, pastebime tolerancijos / netolerancijos pavyzdžius, situacijas;
  • kurti Tolerancijos žibintus iš popieriaus ar kitų medžiagų; arba piešti piešinius, kuriuose būtų Tolerancijos žibintai, kaip atnešantys šviesą ir nugalintys blogį.

Tolerancijos dienos simbolio paaiškinimas

2023 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos žibintas. Rudenį yra mažiau šviesos, kurios reikia bet kuriai gyvai būtybei. Šviesa asocijuojasi su gėriu, pozityvumu. Pasaulyje vykstant kariniams konfliktams, svarbi tampa mintis, jog šviesa turi nugalėti tamsą. Todėl šių metų simbolis – Tolerancijos žibintas skirtas nešti toleranciją, gėrį, pakantumą, kuris turi įveikti blogį.

Kviečiame su vaikais pakalbėti apie aplinką, kurioje gyvename. Kviečiame diskutuoti: ar vaikai pastebi patyčias, atkreipia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, tolerancijos/netolerancijos atvejus. Tolerancijos, netolerancijos temai galima naudoti pasakas, kuriose slypi daug išminties bei yra tinkamos tolerancijos temai aptarti.

Į Tolerancijos dienos minėjimą siūlome įtraukti įvairaus amžiaus vaikus, mokinius. Kuo anksčiau bus suprasta tolerancijos žodžio reikšmė, tuo daugiau tolerancijos bus mūsų visuomenėje.

Lapkričio 16–oji yra minima daugelyje demokratinių valstybių nuo 1995 m., kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kasmet, nuo 2003 metų,  inicijuoja šios dienos minėjimą. Tarptautinės Tolerancijos dienos minėjimas yra Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos įgyvendinamos Švietimo apie totalitarinių režimų nusikaltimus, nusikaltimų žmogiškumui prevencijos ir tolerancijos ugdymo programos dalis. 

 Ingrida Vilkienė

Vykdomojo direktoriaus pavaduotoja, švietimo programų koordinatorė