VIRTUALI FOTOGRAFIJŲ PARODA ,,PASAULIS VAIKO AKIMIS. ŽIEMA 2021“

DIDŽIUOJAMĖS IR DŽIAUGIAMĖS DARBO GRUPĖS ,,LIETUVOS VALSTYBINĖMS, TAUTINĖMS ŠVENTĖMS IR ATMINTINOMS DIENOMS ORGANIZUOTI IR PRAVESTI“ INICIATYVA!  ORGANIZUOTOJE VIRTUALIOJE, RESPUBLIKINĖJE, IKIMOKYKLINIO IR PRIEŠMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGŲ VAIKŲ FOTOGRAFIJŲ PARODOJE – ,,PASAULIS VAIKO AKIMIS. ŽIEMA 2021“ DALYVAVO DAUGIAU NEI 250 DALYVIŲ IŠ VISOS LIETUVOS! 

KVIEČIAME PASIGROŽĖTI VAIKŲ FOTOGRAFIJOS PARODA ,,PASAULIS VAIKO AKIMIS. ŽIEMA 2021“. KATALOGAS JUMS!

Rašome apie mus ir Jus! https://www.svietimonaujienos.lt/virtuali-fotografiju-paroda-pasaulis-vaiko-akimis-ziema-2021/?fbclid=IwAR3pGoTwdz7bhgRxw0kkL5tZwYmWwUEsM_UKsHhn9IVf5I82NVQ0AOlLOis

„Kiekvienas vaikas yra nepakartojama kūrybinė laboratorija su nežabota fantazija, kurios skrydis beribis ir nesuvaldomas“ (K. Čiukovskis)

Kauno lopšelyje-darželyje „Vaivorykštė“, daugiau nei 10 metų plėtojame Reggio Emilia vaikų ugdymo(si) filosofiją, taikome jos pagrindinius  principus: „Vaikas turi šimtą kalbų – šimtą būdų atrasti, suprasti, šimtą būdų girdėti, matyti…“, „Aplinka – trečiasis pedagogas“, patirtinį vaikų ugdymą(si), todėl mums, mokytojams, labai svarbu  sukurti tokias sąlygas, kad kiekvienas vaikas galėtų save išreikšti įvairiausiais būdais – kalba, muzika, daile, žaidimais, fotografija, kita. Kuriame tokią aplinką, kurioje vaikas gerai jaustųsi ir kuri suteiktų jam galimybių tobulėti, įgyvendinti savo idėjas, atrasti save įvairiais raiškos ugdymo(si) būdais ir formomis.

2015 metais subūrėme darbo grupę ,,Valstybinėms šventėms ir įsimintinoms dienoms organizuoti ir pravesti“. Prieš keletą metų pradėjome organizuoti metodinius renginius ,,Pasaulis vaiko akimis“. Pirmo renginio metu ugdytiniai susipažino su tyrinėjimo priemonėmis: mikroskopu, padidinimo stiklu, fotoaparatu, mobiliuoju telefonu, planšete, kita. Susipažinę ir pasirinkę patinkančią priemonę labai noriai tyrinėjo aplinką, domėjosi rudenėjančia gamta. Vaikai kreipė dėmesį į spalvotus medžių lapus, krūmus su raudonuojančiomis šermukšnio uogomis, komentavo pastebėjimus, juos fiksavo. Pavasarį stebėjo, tyrinėjo ir fiksavo bundančią gamtą: žoles, išsprogusius medžių ir gėlių pumpurus, o vasarą – vabaliukais, gėlių žiedus, lengvus lyg pūkas debesis ir visa tai, kas juos supa. Visa tai, kas buvo įdomu –  fotografavo. Pradžioje į mūsų iniciatyvą įsitraukė tik Kauno miesto ikimokyklinių įstaigų ugdytiniai, tėvai, pedagogai.

Prasidėję naujieji  metai labai pradžiugino mus visus – vaikus, tėvus ir pedagogus! Pati gamta mums padovanojo speiguotą ir snieguotą žiemą. Ši žiema, šis metų laikas – labai palankus ugdymui(si), kai galime daug ką išbandyti, atrasti, patirti, pažinti, pamatyti, kūrybiškai praleisti laiką su šeima, pedagogais, bei įgyvendinti STEAM idėjas netradicinėje aplinkoje – lauke.  Pasinaudodami palankia situacija, t.y. pačiu tikriausiu žiemišku oru, pasakiškais gamtos vaizdais, išsikėlėme sau tikslą – organizuoti virtualią vaikų fotografijos parodą ,,Pasaulis vaiko akimis. Žiema –  2021“, įtraukiant respublikos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogus,  ugdytinių šeimas. 

Šios parodos tikslas – padėti vaikams pamatyti ir suprasti, kad esame gamtos dalis, pastebėti supančią aplinką, išgyventi kūrybos džiaugsmą, stebint  sniego patalais pasipuošusią gamtą; ugdyti skaitmeninių technologijų naudojimo įgūdžius per STEAM kūrybines, patirtines veiklas. Stebėdami ir fiksuodami aplinką, vaikai plėtojo ne tik meninę, socialinę, pažinimo, gamtamokslinę kompetencijas, tačiau išbandė ir išmoko naudoti  inovatyvias meninės raiškos priemones, skaitmenines technologijas: fotoaparatą, planšetę, telefoną, kompiuterį. Turėjo galimybę stebėti savo ir kitų užfiksuotus žiemos vaizdus, juos vertinti, aptarti, didžiuotis savo darbu.

2021 metais, mūsų įstaigos darbo grupės ,,Valstybinėms šventėms ir įsimintinoms dienoms organizuoti ir pravesti“ inicijuotoje, respublikinėje ikimokyklinio amžiaus vaikų virtualioje fotografijų parodoje „Pasaulis vaiko akimis. Žiema –2021“ dalyvavo rekordinis skaičius dalyvių! 129 įstaigos iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų atsiuntė 253 vaikų, tėvų, pedagogų bendruomenių užfiksuotų, nuostabių žiemos akimirkų. Džiaugiamės, didžiuojamės ir sveikiname visus dalyvius! Dėkojame, kad įstaigos įtraukė tėvų bendruomenes, surengė savo įstaigose vaikų fotografijų parodas.

Vaikai džiaugėsi savo darbais, pasakojo, dėstė savo mintis: „Medžiai brenda per sniegą, jiems smagu“, „Avelės ant šakų“, „Norėčiau skraidyti kaip snaigės“, „Medis gražus ir stebuklingas“, „Medis lenktukas“, „Krūmo šakos kaip pirštai, nusileidę žemyn“, „Iš sniego ant medžio susidaro didelės kepurės“, „Balta vata puošta pušis“, „Paukštis angeliuką daro“, „Šalčio raštai – kaip pūkai“, „Gal čia cukrus, o gal sniegas?“, „Žiema gali padaryti, kad viskas atrodytų kaip pasakoje“, „Saulė krenta ant žemės, kokios morkiškos spalvos ji“, „Kai yra sniego, man atrodo, kad eina debesys“, „Eglutė miega sniego pataluose“, „Eglės apibarstytos storu cukraus pudros sluoksniu“, „Medžiai balti, kaip senelio plaukai“, „Krūmas atrodo kaip tortas“, „Varvekliai kaip ledo karalystė, panašūs į princesės karūną“, „Medžio šaknys, kaip briedžio galva su ragais“, „Sniegas ant eglutės panašus į kremą morenginį“, „Atrodo, kad medis skristų į dangų…“

Smagu klausyti kaip kalba vaikai, kaip savitai jie stebi ir mato pasaulį, aplinką, kaip formuojasi jų suvokimas apie gamtos reiškinius, apie žmogaus ir gamtos ryšį, kitus išgyvenimus. Mes, suaugę jau esame praradę gebėjimą matyti ir jausti aplinką taip, kaip jaučia ir mato ją vaikas. Todėl, mokytojo ir vaiko ryšys, vaiko ir gamtos ryšys, inicijuojant projektą dar labiau sustiprėjo ir tai džiugina visus renginio dalyvius.

Paroda „Pasaulis vaiko akimis. Žiema – 2021“  vyksta nuo vasario 4 d. iki vasario 28 d. Kauno lopšelio-darželio „Vaivorykštė“ internetinėje svetainėje https://vaivorykste.kaunas.lm.lt/ ir virtualioje knygoje: https://read.bookcreator.com/TSDXvtY9tEOELOkxI5Ej09Yr9ED3/h3VPaMbpRw-AoECL3aP2KA – kviečiame apsilankyti ir pasidžiaugti kartu!

Dėkojame įstaigos direktorei Silvijai Sipavičienei už paskatinimą organizuoti respublikinę parodą, direktoriaus pavaduotojai ugdymui Rasa Ratkevičienei už motyvavimą, redakcijas, parodos sklaidą internete, mokytojai Jurgitai Stirbienei – už parengtą virtualią foto knygą. Kauno miesto kvalifikacijos centro metodininkei Audronei Antanavičienė už iniciatyvos palaikymą, organizacinius klausimus. Ačiū visai mūsų darbo grupei už nuoširdų ir atsakingą darbą įgyvendinant projektą – respublikinį metodinį renginį: Audronei Utkaitei, Virginijai Šalčienei, Aušrai Lagunavičienei, Redai Žukauskaitei, Aivai Žvirblienei.

Pasaulis mūsų ugdytiniams –  tai didelis tyrinėjimų, atradimų laukas, kuriame jiems viskas įmanoma, kuriame vyksta įvairūs stebuklai ir atradimai. O mes, suaugusieji tik mokomės iš jų pažvelgti į pasaulį kitaip, jų akimis, išklausant jų minčių ir samprotavimų, stebėdami, kaip jie stebi, matydami, kaip jie mato… Ir džiaugiamės matydami, kaip jie džiaugiasi savo mažais – dideliais atradimais.

Ar ne tiesa, kaip, kad  sako amerikiečių raidos psichologė Alison Gopnik ,,Vaiko protas primena žibintą – jis apšviečia viską aplink.“ Tai duokim vaikams galimybes…

Parengė: Audronė Utkaitė, Rasa Ratkevičienė ir darbo grupė ,,Valstybinėms šventėms ir įsimintinoms dienoms organizuoti ir pravesti“

2021, vasaris